Bu Blogda Ara

kimler gelmiş bakalım...

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Refahın ve Bolluğun Sembolü "ZEYTİNYAĞI"




Akdeniz insanının vazgeçilmezi zeytinyağı Türklere Doğu Roma İmparatorluğu'ndan miras kalmıştır. Özellikle Osmanlı mutfağında zeytinyağının özel bir yeri vardır, keza dünya mutfakları arasında zeytinyağlılar diye bir kavram bulunan tek mutfak ta Türk Mutfağıdır. Ancak Türkiye zeytinyağı tüketiminde diğer Akdeniz ülkelerinin oldukça gerisinde kalmıştır. Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketimi ortalama 1kg iken bu rakam İtalya ve İspanya'da 10-12 kg'a kadar çıkıyor.

Eski Ahitlerde refahın ve bolluğun sembolü olan zeytinyağı, tarihten bu yana hem güzellik hem de sağlık için de insanların vazgeçilmez dostu olmuştur. Zeytinyağı kanı temizler, mideyi korur, bağırsak tembelliğini engeller, damarların tıkanmasını önler, karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlar. Tüm bunların yanı sıra dişleri beyazlaştırır, saç ve cilde parlaklık kazandırır.

Pek çok yağ çeşidinden daha sağlıklı ve yararlı olan bu yağın 3 farklı çeşidi vardır: Naturel Zeytinyağı, Riviera Zeytinyağı ve Rafine Zeytinyağı.

Naturel Zeytinyağı: naturel zeytinyağına virgin de denilmektedir bunun nedeni zeytinin hiçbir özelliğine kimyasal işlrm uygulanmadan tamamiyle fiziksel yollarla bu yağın elde edilmesidir. Bu nedenle zeytinin rengini tüm tonlarıyla korur, yoğun bir kokuya ve tada sahiptir. Naturel zeytinyağı salata ve soslar için idealdir. Asitlik derecesi %3.3 tür ve asitlik değerlerine göre 3 çeşittir: Naturel Sızma %1, Naturel Birinci %2 ve Organik %1.

Riviera Zeytinyağı: Ham zeytinyağının fiziksel yöntemlerle rafinesi sonrası elde edilen zeytinyağı ile %10-20
oranında natürel yemeklik zeytinyağının karışımından meydana gelir. Naturel zeytinyağına göre daha açık renge ve daha hafif bir aromaya sahip olan riviera zeytinyağının asitlik oranı %1.5 tur. Kızartmalarda ve yemeklerde kullanılır.

Rafine Zeytinyağı: Yüksek asitli ya da kötü tat ve kokuda zeytinyağlarının doğal yapısında değişikliğe yol açmayacak yöntemlerle rafine edilerek yenilebilir hale getirilmişine rafine zeytinyağı denir. Asitsiz, kokusuz ve renksiz bu yağ hiçbir yabancı madde içermez. Sağlığa zararlı olmadığı gibi hafifliği nedeniyle de sebzelerin marine edilmesi için, fırında ve ocakta kızartma yapmak için en ideal ve sağlıklı seçimdir.


ALINTIDIR....
EKS  MUTFAK AKADEMİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder