13 Mart 2013 Çarşamba

olmazsa olmaz ölçüler...



Tarif ölçüleri kafanızı mı karıştırıyor? 1 su bardağı un kaç gramdır? Ya da bir su bardağı şeker? Hakikaten, bu su bardağı dedikleri şey bildiğimiz, su içtiğimiz bardak mıdır?
Aslında herkes birer dijital mutfak tartısı alsa, yemek kitabı yazarları da hacim ölçülerinin yanında bir de gram cinsinden ağırlıklarını yazsa hiçbir problem kalmayacak. O zamana kadar ihtiyacınız olursa malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını alttaki tablolarda bulabilirsiniz.

En çok ihtiyacınız olanlar:
1 su bardağı un = 140 gram
1 su bardağı şeker= 200 gram

KATI ve SIVI MALZEMELER 














SU BARDAĞI (CUP) – MİLİLİTRE (ML)

1 su bardağı = 240 ml

3/4 su bardağı = 180 ml

2/3 su bardağı = 160 ml

1/2 su bardağı = 120 ml

1/3 su bardağı = 80 ml

1/4 su bardağı = 60 ml










YEMEK KAŞIĞI/ÇORBA KAŞIĞI (TABLESPOON) – MİLİLİTRE (ML)

1 yemek kaşığı (çorba kaşığı) = 15 ml









TATLI KAŞIĞI/ÇAY KAŞIĞI (TEASPOON) – MİLİLİTRE (ML)
1 tatlı kaşığı (çay kaşığı) = 5 ml


SU BARDAĞI DÖNÜŞTÜRME  –   YEMEK KAŞIĞI    –     TATLI KAŞIĞI


1 su bardağı                                     =   16 yemek kaşığı         =        48 tatlı kaşığı

3/4 su bardağı                                  =   12 yemek kaşığı         =        36 tatlı kaşığı

2/3 su bardağı                                  =   11 yemek kaşığı         =        32 tatlı kaşığı

1/2 su bardağı                                  =   8 yemek kaşığı           =        24 tatlı kaşığı

1/3 su bardağı                                  =   5 yemek kaşığı           =        16 tatlı kaşığı

1/4 su bardağı                                 =    4 yemek kaşığı           =        12 tatlı kaşığı









FIRIN ISISI (Fahrenheit Celcius)

Yabancı yemek kitaplarında fırın ısısı Celcius (C) yerine Fahrenheit (F) olarak belirtilir. Fahrenheit olarak belirtilmiş fırın ısısını Celcius cinsinden şöyle hesaplayabilirsiniz:

500 F = 260 C

475 F = 245 C

450 F = 235 C

425 F = 220 C

400 F = 205 C

375 F = 190 C

350 F = 180 C

325 F = 160 C

300 F = 150 C

275 F = 135 C

250 F = 120 C

225 F = 107 C


OUNCE (KATI) – GRAM DÖNÜŞTÜRME

1 oz = 28 gram

2 oz = 56 gram

3,5 oz = 100 gram

4 oz = 112 gram

5 oz = 140 gram

6 oz = 168 gram

8 oz = 225 gram

9 oz = 250 gram

10 oz = 280 gram

12 oz = 340 gram

16 oz = 450 gram

18 oz = 500 gram

20 oz = 560 gram

24 oz = 675 gram

27 oz = 750 gram

36 oz = 1 kilogram

54 oz = 1,5 kilogram

72 oz = 2 kilogram



POUND – GRAM DÖNÜŞTÜRME

1/4 pound          = 112 gram

1/2 pound          = 225 gram

3/4 pound          = 340 gram

1 pound             = 450 gram

1,25 pound        = 560 gram

1,5 pound          = 675 gram

2 pound             = 900 gram

2,25 pound        = 1 kilogram

3 pound             = 1,35 kilogram

4,5 pound          = 2 kilogram














UN



1 su bardağı un = 140 gram

3/4 su bardağı un = 105 gram

2/3 su bardağı un = 95 gram

1/2 su bardağı un = 70 gram

1/3 su bardağı un = 50 gram

1/4 su bardağı un = 35 gram

1 yemek kaşığı un = 10 gram






ŞEKER (BEYAZ ve KAHVERENGİ)

1 su bardağı şeker = 200 gram

3/4 su bardağı şeker = 150 gram

2/3 su bardağı şeker = 135 gram

1/2 su bardağı şeker = 100 gram

1/3 su bardağı şeker = 70 gram

1/4 su bardağı şeker = 50 gram

1 yemek kaşığı şeker = 15 gram




KAKAO

1 su bardağı kakao = 105 gram

3/4 su bardağı kakao = 80 gram

2/3 su bardağı kakao = 70 gram

1/2 su bardağı kakao = 55 gram

1/3 su bardağı kakao = 35 gram

1/4 su bardağı kakao = 25 gram

1 yemek kaşığı kakao = 7 gram


NİŞASTA

1 su bardağı nişasta = 125 gram

3/4 su bardağı nişasta = 95 gram

2/3 su bardağı nişasta = 85 gram

1/2 su bardağı nişasta = 65 gram

1/3 su bardağı nişasta = 40 gram

1/4 su bardağı nişasta = 30 gram

1 yemek kaşığı nişasta = 8 gram



PUDRA ŞEKERİ

1 su bardağı pudra şekeri = 160 gram

3/4 su bardağı pudra şekeri = 120 gram

2/3 su bardağı pudra şekeri = 105 gram

1/2 su bardağı pudra şekeri = 80 gram

1/3 su bardağı pudra şekeri = 55 gram

1/4 su bardağı pudra şekeri = 40 gram

1 yemek kaşığı pudra şekeri = 10 gram



KABARTMA TOZU

2+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 10 gram (1 paket)

2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 8 gram

1+3/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 7 gram

1+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 6 gram

1+1/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 5 gram

1 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 4 gram

3/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 3 gram

1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 2 gram

1/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 1 gram


KARBONAT ve TUZ

2 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 14 gram

1+3/4 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 12 gram

1+1/2 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 10 gram

1+1/4 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 9 gram

1 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 8 gram

3/4 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 5-6 gram (1 paket)

1/2 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 4 gram

1/4 tatlı (çay) kaşığı karbonat (veya tuz) = 2 gram



YOĞURT

1 su bardağı yoğurt = 235 gram

3/4 su bardağı yoğurt = 175 gram

2/3 su bardağı yoğurt = 155 gram

1/2 su bardağı yoğurt = 120 gram

1/3 su bardağı yoğurt = 80 gram

1/4 su bardağı yoğurt = 60 gram

1 yemek kaşığı yoğurt = 15 gram



TEREYAĞI

1 su bardağı (2 sticks) tereyağı = 225 gram

1/2 su bardağı (1 stick) tereyağı = 115 gram

1 yemek kaşığı tereyağı = 15 gram

1 tatlı kaşığı tereyağı = 5 gram



SÜT

1 su bardağı süt = 245 gram

3/4 su bardağı süt = 185 gram

2/3 su bardağı süt = 165 gram

1/2 su bardağı süt = 120 gram

1/3 su bardağı süt = 80 gram

1/4 su bardağı süt = 60 gram

1 yemek kaşığı süt = 15 gram



KREMA

1 su bardağı krema = 235 gram

3/4 su bardağı krema = 175 gram

2/3 su bardağı krema = 155 gram

1/2 su bardağı krema = 115 gram

1/3 su bardağı krema = 80 gram

1/4 su bardağı krema = 60 gram

1 yemek kaşığı krema = 15 gram



BADEM/FINDIK/ANTEP FISTIĞI – FİLE (TRAŞLANMIŞ)
1 su bardağı file badem = 95 gram

3/4 su bardağı file badem = 70 gram

2/3 su bardağı file badem = 60 gram

1/2 su bardağı file badem = 45 gram

1/3 su bardağı file badem = 30 gram

1/4 su bardağı file badem = 22 gram

1 yemek kaşığı file badem = 5 gram



BADEM/FINDIK/ANTEP FISTIĞI – TOZ

1 su bardağı toz badem = 100 gram

3/4 su bardağı toz badem = 75 gram

2/3 su bardağı toz badem = 65 gram

1/2 su bardağı toz badem = 50 gram

1/3 su bardağı toz badem = 35 gram

1/4 su bardağı toz badem = 25 gram

1 yemek kaşığı toz badem = 6 gram



YUMURTA

1 adet yumurta (kabuksuz) = 50 gram

1 adet yumurtanın sarısı =20 gram

1 adet yumurtanın beyazı = 30 gram



MAYA (Yaş maya ve kuru maya farkı)

Denediğiniz yemek tariflerinde belirtilen maya tipi ve miktarına bağlı kalmanızı tavsiye ederim. Ama oldu da o anda elinizin altında belirtilen maya tipi yok, o zaman yaş maya yerine ne kadar kuru maya kullanmanız gerektiği (veya tam tersi) şu formüle göre hesaplanır:

100 gram yaş maya = 33 gram instant kuru maya (yani tam tamına tarifte belirtilen yaş mayanın üçte biri kadar aktif kuru maya kullanacaksınız)

Bir de yabancı yemek kitaplarında malzemeler arasında sıklıkla karşınıza çıkan bir diğer kuru maya tipi “active dry yeast”, yani aktif kuru mayadır. Granülleri instant kuru mayadan daha büyük olan aktif kuru mayayı kullanmadan önce suda çözülmesini bekleyip hala aktif olup olmadığını test etmek gerekir. Instant kuru maya kadar kuvvetli olmadığı için de daha fazla miktarda kullanılır. Eğer karşınıza çıkarsa ve yerine Türkiye’de satılan instant kuru mayayı kullanmak isterseniz onun da formülü şu:

40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya (yani yaklaşık olarak tarifte belirtilen aktif kuru mayanın üçte ikisi kadar aktif kuru maya kullanacaksınız)

Özetle, her şeyi bir arada toparlayan ana formül şudur:

100 gram yaş maya = 40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder