Oldukça zengin bir mutfak olan
Türk mutfağı Asya, Avrupa, Orta Doğu ve
Arap mutfaklarından esintiler taşır. Türk mutfağının en önemli kısmını
kebap yemekleri oluşturmaktadır. Yasalar tarafından koruma altına alınmış
birçok kebap türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra domuz, at, ayı, kurbağa ve
salyangoz gibi uç örnekler dışında tüm av etleri, kümes hayvanları, sığır
etleri, balıklar ve yüzlerce sebze ve meyve bu mutfakta kendine yer
edinmiştir.
Ege ve Akdeniz kıyısı boyunca peynir, zeytinyağı, çeşitli taze
sebzeler ve deniz ürünleri daha sık kullanılırken,
Anadolu’da bakliyat,
tereyağı ve sığır eti yemeklerde daha baskındır.
Karadeniz
kıyılarında hamsi, palamut ve istavrit gibi balıklar sıkça pişirilir.
Ayrıca, ıspanak, kara lâhana ve mısır en karakteristik sebzelerdir.
Geleneksel Türk mutfağında yemeklerde domates yerine sıklıkla erik ve kayısı
gibi meyveler kullanılır.
Izgara, haşlama ve fırınlama ise en sık
kullanılan pişirme yöntemleri arasında gelir.
Otantik bir pişirme yöntemi ise
tandırdır. Tandırda et yeraltındaki bir kuyunun içinde közleşmiş odun ateşinde
saatler boyunca pişirilir. Sonuçta çok yumuşak ve lezzetli bir et elde
edilir.
Deniz ürünleri ızgara, tava, füme, lakerda, buğulama ve fırınlama yöntemleri
ile hazırlanır. Hamsi, istavrit, palamut, çipura, lüfer, levrek ve alabalık en
çok tüketilen balıklar arasında gelir. Midye ve karides de genel olarak kıyısı
olan bölgelerde tüketilmektedir.
Süt ürünleri
mutfağımızda önemli bir yere sahiptir. Süt, yoğurt, krema, tereyağı ve kaymak
sofraların olmazsa olmazları arasında gelir.
Çorbalarda
sofraların vazgeçilmez değerleri arasındadır. Özellikle kış aylarında yemek her
zaman sıcak bir çorba ile başlar. En çok tüketilen çorbalar tarhana, ezogelin,
mercimek ve yayla çorbasıdır. Yoğurt çorbası gibi soğuk servis edilen çorbalar
ise yaz aylarında tercih edilir.
Ana yemek olarak güveçte
sebzeler, av ya da kümes etleri, balık ya da sığır etli yemekler tercih edilir.
Bu yemeklerde baharat ve çeşniler önemli rol oynar.
Salatalar
yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber mevsim yeşillikleri,
kuruyemişler, soğan ve domates sık kullanılan malzemelerdir. Salataların sosu
mutlaka zeytinyağı, limon ve sirke ile hazırlanır.
Türk mutfağında
tatlılar genellikle şerbetli ve sütlü tatlılar olmak üzere ikiye
ayrılır. Şerbetli tatlılar sonradan eklenen şerbet ile sulandırılıp
tatlandırılan hamur işleridir. Sütlü tatlılar ise daha çok muhallebi ve puding
türü tatlılardan oluşur.
Katmer: Sabah kahvaltısı olarak
tüketilen bir çeşit tatlımızdır. Baklava hamuru ince katmanlar halinde açılır,
içine toz şeker, kaymak ve ezilmiş Antep fıstığı eklenir ve katlandıktan sonra
fırına verilir.
Babagannuş: Közlenmiş patlıcan, yoğurt, sarımsak,
yağ ve acı biber ile yapılan bir çeşit yemek.
Mücver: Patates,
ıspanak ve yumurta ile hazırlanan bir çeşit omlettir.
Ali Nazik:
Patlıcan beğendi üzerinde servis edilen ızgara kuzu etiyle yapılan bir kebap
türü.
İmam Bayıldı: Patlıcan, soğan, sarımsak, domates,
zeytinyağı ve kesme şeker ile hazırlanan geleneksel bir yemek türü.
Kuymak: Eritilmiş peynir, tereyağı ve mısır unu ile hazırlanan
Karadeniz yöresine özgü bir yemek.
Analı Kızlı: Buğday, nohut ve
sarımsak ile hazırlanan bir çorba.
Gavurdağı: Domates, soğan,
salatalık gibi sebzelere eklenen nar ekşisi ve kuruyemişler ile hazırlanan bir
salata türü.
YEMEKLERİMİZ SAYMAKLA BİTMEZ TABİİKİ BUNLAR SADECE BELLİ BAŞLI YEMEKLER...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder