Bu Blogda Ara

kimler gelmiş bakalım...

25 Ekim 2016 Salı

Ponçik Ellerine Sağlık!

Ponçik Ellerine Sağlık! Yaş Gruplarına Göre Küçük Çocukların Mutfakta Yapabileceği Tarifler



Uzmanlara göre, çocukların mutfakta yer alması çok yönlü gelişmelerini ve düşünmelerini sağlıyor. Mutfakta motor becerileri geliştiğinden, okul öncesi mutfakta yer alan çocuklar yazı yazmaya daha kolay adapte oluyorlar. Aynı zamanda sosyal ve duyusal becerileri de gelişiyor.

Çocukların çekeceği en büyük acının küçük mutfak kazaları olması dileğiyle...

2-3 yaş




Bu yaş için, mutfakta yüksek denetim gerekiyor!

Neler yapabilirler?


Bulaşık makinesini boşaltabilir (belki raflara yerleştiremez ama, masa üstüne sıralayabilir),
Limon sıkabilir,
Patates ezebilir,
Baharatları ekleyebilirler.

Bu şekilde meyve ve sebzeleri tanımaya başlarlar. Aynı zamanda temel mutfak kurallarını da öğrenmeye başlarlar. Bu yaş grubunda öğrenmeler, yaparak yaşayarak gerçekleşir.

Patates püresi (2-3 yaş)




Görev: Patates ezici veya plastik çatalla patatesleri ezmek.

Dikkat: Patatesler ılındığında çocuklara bu görevi verebilirsiniz.

Kiş (2-3 yaş)




Görev: Yumurtaları çırpmak, kiş hamurunu yoğurmak.

Bunun dışındaki hamur işlerinde de hamur yoğurma işlemini rahatça yapabilirler.

4-5 yaş




Bu yaş aralığında motor becerileri gelişmiştir. Görsel hafızaları ön plandadır. Bu nedenle mutfakta daha kolay odaklanabilirler. Makas kullanmaya başlayabilirler.

Neler yapabilirler?


Sıvıları, bir kaba aktarabilir,
Meyve ve sebzeleri yıkayabilir,
Muz gibi yumuşak meyveleri plastik bıçakla doğrayabilir,
Ekmek üzerine reçel, bal gibi besinleri düzgünce sürebilirler.
Salata (4-5 yaş)



Görev: Salata malzemelerini belirlemek, onları uygun boyutlarda parçalayıp karıştırmak.

Dikkat: Salata malzemelerinden makasla kesilebilir olanları kendileri kesebilir. Havuç gibi sert malzemeler için destek sağlayabilirsiniz.

Salata malzemelerini çocukların belirlemesi, damak tadı geliştirmelerini sağlar. Başka bir seferde malzemeri daha farklı kullanmak isteyebilirler, bu şekilde de duyusal algıları gelişir.


Kek (4-5 yaş)




Görev: Kek malzemelerini bir araya getirmek, karıştırmak, keki meyvelerle süslemek.

Dikkat: Fırındaki işler için henüz erken olduğundan, burda siz devreye girebilirsiniz.


6-7 yaş




Bu yaş grubunda ince motor beceriler gelişmiştir. Yani parmaklarını daha kontrollü ve bilinçli kullanabilirler. Aynı zamanda mutfakta kullanılan ölçü birimlerini temel olarak öğrenmeye başlarlar. Bu nedenle mutfakta daha detaylı çalışabilirler.

Neler yapabilirler?


Sebze ve meyveleri küp küp ya da istenen bir şekilde doğrayabilir,
Soyucu yardımıyla patates soyabilir,
Tabak ve bardakları dolaplara yerleştirebilir,
Yumurta kırabilirler.

Fırında somon (6-7 yaş)




Görev: Balıkları yıkayıp tepsiye dizmek, üzerine sos ve baharatları gezdirmek. Fırına birlikte koyabilirsiniz.


Turta (6-7 yaş)




Görev: Turta hamurunu hazırlama, yoğurma,kalıba yerleştirme. Tartın içeriğini oluşturan meyveleri hazırlama ve tart hamuruyla birleştirme. Fırın için yine desteğinize ihtiyaç olabilir.

8-9 yaş




Bu yaş grubu artık okumayı iyice söktüğü için mutfakta daha yeni görevler üstelenebilirler.

Neler yapabilirler?

Tost makinası, mikser gibi basit aletleri kullanabilir,
Bulaşık yıkayabilir,
Sandviç hazırlayabilir,
Bıçak kullanabilirler.
Bıçak kullanımı her bireyde farklı hızda gelişiyor. Bu nedenle görev verirken, iyi kullanabildiklerinden emin olun.


Makarna (8-9 yaş)




Görev: Ateşle olan kısmlar hariç, makarnayı baştan sona yapabilirler. Makarnayı ne ile yapmak istediklerini de kendileri belirlerse süper olacaktır!
Dikkat: Makarnayı süzme sırasında ellerin yanma tehlikesi olabilir. Bu nedenle ya yardımınıza ihtiyaç olabilir ya da küçük miktarlarda makarna pişirebilirler.


Sandviç (8-9 yaş)




Görev: Sandviçin içeriğine karar verme, bıçak ya da tavada pişirmek gerekiyorsa sizin gözetiminizde bu işlemleri kendi kendine yapma.

10-12 yaş




Temel mutfak becerilerini önceki yaşlarında edinmiş olanlar, artık mutfakta bağımsız olarak birçok şeyi yapabilirler. Bu yaşlarda mutfak kurallarını kendi kendilerine uygulayabilir hale gelirler. Mutfakta yemek hazırlarken ellerini yıkamaları, çiğ tavuk ve et gibi besinlere çıplak elle dokunmamaları gerektiği gibi kuralları siz hatırlatmadan da yerine getirebilirler. Bunun yanı sıra artık birçok tarifi bağımsız olarak uygulayabilirler.


Kurabiye (10-12 yaş)




Görev: Kurabiye hamurunun nasıl yapıldığını kendi kendilerine okuyarak bile öğrenebilirler. Kurabiyenin tüm yapım aşamalarını kendileri hazırlayabilir. Hatta bu konuda geliştikçe kendi belirledikleri malzemelerle özgün kurabiyeler bile üretebilirler.

Börek (10-12 yaş)




Görev: Börek için henüz o kadar ince yufkalar açamayabilirler. Fakat, hazır ya da sizin açtığınız yufkalarla her aşamasını kendileri yapabilir. Size de afiyetle yemek kalır!

onedio.com dan alınmıştır...

Sude Eriyen'e teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder