Çay hakkında bir hikaye...
Bir şeye yoğunlaşıyormuş… Dışsal bir şeye. Gözleri kırpılıyormuş ve yoğunlaşma kayboluyormuş, bu yüzden gözkapaklarını kopartmış, onları atmış ve yoğunlaşmış. Birkaç hafta sonra, gözkapaklarını attığı yerde büyüyen bazı bitkiler görmüş. Bu olay Çin’de Tah ya da Ta adındaki bir dağda olmuş. İngilizce’deki tea, yani çay ismi buradan gelmiş. Büyüyen bitkiler çay olmuş ve işte bu yüzden çay uyanık kalmana yardımcı olur.
Gözlerin kırpılırken ve sen uykuya dalarken, bir fincan çay iç. Onlar Bodhidharma’nın gözkapaklarıdır. İşte bu yüzden Zen keşişleri çayı kutsal sayar. Çay sıradan bir şey değildir, kutsaldır… Bodhidharma’nın gözkapakları. Japonya’da çay seramonileri olur ve her evde bir çay odası vardır, çay dini bir tören ile sunulur; kutsaldır. Çayın meditasyon dolu bir ruh halinde içilmesi gerekir.
Japonya, çay içme çevresinde çok güzel törenler yaratmıştır. Çay odasına, bir tapınağa girer gibi girerler. Sonra çay yapılır ve herkes sessizce oturup semaverin kaynamasını dinler. Buhar ve ses… Herkes yalnızca dinler. Sıradan bir şey değildir… Bodhidharma’nın gözkapakları. Bodhidharma açık gözlerle uyanık olmaya çalıştığında, çayın faydası olmuştur. Bu hikaye Tah dağında geçtiği için, ona çay denir. Doğru ya da değil, bu, güzel bir hikayedir.
KARDENİZLİLERDEN ÇAYI HAYATA GEÇİRME HİKAYESİ
Derler ki çay aslında bir ailedir.her bir çay eşyası bir ailenin varlığını simgeler.şöyle ki ilk başta çay nerede yapılır. tabii ki çaydanlıkda... peki bu çaydanlık nedir bilir misiniz? çaydanlık alt kısmı kaynanadır. su kaynadıkça üstdeki çay demlenmeye başlar Hatta: Dikkat ...edilmezse TAŞABİLİR.Üst demlik gelindir.
Alt demlik kaynadıkça onunda Harareti artar.Ama Zamanla da Olgunlaşır ve Demlenir....
çay demlenince bardak,altlık,şeker ve çay kaşığına ihtiyaç duyarız değil mi?
işte bardak damatdır. Her iki çaydanlıktan da yeterince nasibini alır.
Biraz kaynana doldurur onu; Birazda gelin...
Bu nedenle de denge unsurudur.
Açık yada demli çayın hoşa gitmemesi Bundandır.....şeker çocuklardır.Tat verir.
Çok şeker çayın lezzetini bozar.
Şekersiz çaya alışanlara ise bir tanesi bile fazla gelir.kaşık görümcedir.
Arada bir gelir; Ortalığı karıştırıp gider...
görümce karıştırdıkça taşan su altlığagelir o da kayınpederdir.Çayın Demine, Suyuna Karışmaz. Bir Kenarda Lök Gibi oturur.
Sadece Dökülenleri Toplar ve çevreye zarar vermesini engeller
Ancak; Ara sıra boşaltılması gerekir, Yoksa Taşıp Herşeyi Berbat edebilir.çay süzgeci Ailenin Sahip olduğu Değerlerdir.
Aileyi Dış Müdahalelerden Korur. Delikler Büyük olursa Çayın Tadı Kaçar.
Suyu Isıtan ateş ise hoşgörüdür. O Olmadan Çay da olmaz.
Bir bardak çay deyip geçmeyin. Aslında birçok gerçeği gösterir. Hayatımızdan bir kesittir.
güzel değil mi:)))))
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder