Lahmacun ismi Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin'den türemiştir.
Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak ve karabiber, kırmızı biber gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir pide türüdür.
İsmi Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin'den türemiştir. İçinde tercihen zırhta çekilmiş et, pul biber, domates, maydanoz, salça, sarımsak veya soğan, karabiber ve tuz bulunur. Bu malzemeler yeterli miktarda su alınarak iyice yoğrulur. Bu malzeme yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine konularak el ile yayılır. Taş fırında pişirilir. Limon sıkıp maydanoz koyarak yemenin lezzetini arttırdığı söylenir. Mardin ve Şanlıurfaya ait olan lahmacun bölgede közlenmiş patlıcanla beraber tüketilmektedir.
Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Mesela: biber salçası, fıstık, yeşil biber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Şanlıurfa ve Mardin'de soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hemde soğanlı yapılır. Ama en çok tercih edilmesi gereken fakat fiyatı yüksek olan Gaziantep'e has sarımsaklı olandır. Malzemesi bol eti kıyması özel soğansız bol maydanoz ve malzemeli olanıdır.
LAHMACUN HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Lahmacun Nasıl Saklanır?
Lahmacunu ikiye katlayıp buzdolabına koyarak 1 hafta boyunca saklayabilirsiniz.
Lahmacun'la birlikte neler yenir?
Lahmacuna başlamadan önce bir sıcak çorba içip mide yumuşatılabilir.
Lahmacun çeşitleri
Soğanlı olan urfa lahmacunudur. sarımsaklı olan antep lahmacunudur.
Lahmacun yedikten sonra kokusunun kalmaması için ne yapılmalı?
Mutlaka kasada ağıza bir kuru karanfil atılır. El kolonyalı mendille silinir.
Lahmacunun garnitürü nasıl olmalı?
Lahmacuna garnitür koyulurken abartmamalı. Önce limon sıkılır. Tuzu yoksa tuz konulur. Acılı seviyorsanız pul biber ekilir. Asla karabiber kullanmayın hoş olmuyor. Doğasına aykırı.
Lahmacun nasıl yenir?
Lahmacun dürüm şekline getirilerek yenir.
Lahmacunlar nasıl dizilir?
Lahmacunlar geldiyse bunların bir ters bir düz olarak gelmiş olması önemlidir.
Lahmacunun yanında ne içilir?
Lahmacunun yanında ayran ve şalgam suyu içilir.
Lahmacunun garnitürleri nelerdir?
Turp, soğan, maydonoz. Domates çok konmamalı tadını bozar. Yeşillliği de abartmayın. Çünkü garnitür lahmacunun tadını bir noktadan sonra değiştirir. Her şey kararında olmalıdır. Ayrıca yeşillikler yağlı olmamalıdır. Bir de roka. Rokasız olmaz.
Lahmacunun ölçüsü nasıldır?
Bazıları yuvarlak olurken bazıları 1,5 büyüklükte elipstik şekildedir.
|
Bu Blogda Ara
kimler gelmiş bakalım...
16 Aralık 2012 Pazar
lahmacun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder