10 Haziran 2013 Pazartesi

beşamel sos



Beşamel sos



Beşamel sosun adı 1700 lü yıllarda yaşayan Fransa kraliyetinin baş maliyecisi Marquis Béchamel  den gelmektedir. İpeksi kıvamıyla beşamel sos beyaz sosların temelini oluşturur. İçerisine peynir, sebzeler ve baharatlar gibi farklı tatlar karıştırılarak çok çeşitli soslar elde edilebilir 


5 kaşık tereyağı
3/5 (60ml) çay bardağı un
1L süt
2 tatlı kaşığı (10g) tuz
1/4 tatlı kaşığı rende muskat cevizi

Yapılışı

 Geniş bir tencerede orta ateşte tereyağını eritin. Unu tek seferde ilave edip kumlaşıp, altın sarısı olana kadar yaklaşık 5-7 dakika sürekli karıştırarak kavurun. (Dikkat edin kahverengileşmesin)

Ateşi yükseltip azar azar sütü ilave edin bu arada karııştırmaya devam edin. Karışım kaynamaya başladığında ateşin altını kısıp koyulaşana kadar pişirin. Yaklaşık 10-20 dakika arası sürecek. Tuz ve muskat cevizi ekleyerek tatlandırın. Sosunuz hazır afiyet olsun. 

Püf noktası:

Kavrulmuş una süt ilave ederken topaklanmayı önlemek için bir yandan süt ilave edin bir yandan karıştırmaya devam edin. 
Yağı küçük kabarcıklar çıkana kadar kızdırın fazla pişerse yağ yanar ve sosun rengini koyulaştırır.
Ateşten aldıktan sonra bir süre daha karıştırmaya devam edin sonradan oluşacak topaklanmaları önleyecek ve ipeksi kıvamını koruyacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder