Bu Blogda Ara

kimler gelmiş bakalım...

16 Ekim 2013 Çarşamba

kayganalar

Kayganalar, çeşitli sebze yapraklarının yumurtalı unla karıştırılıp dönme ya da kızartma tavalarında kızartılmalarıyla elde edilen ince pidelerdir. Trabzon yöresinde en çok yapılan kayganalar şunlardır:

Comara (Tomara) Kayganası: Comara ya da tomara ilkbaharda, ormanlarda yetişen, pazı yapraklarına benzeyen yaprakları olan bir yabani ottur. Comara yaprakları toplandıktan sonra yıkanır ve doğranır. Suda haşlanır. Haşlanmış yapraklar mısır unu ile karıştırılır. Yapılan hamur içinde yanmış sıvı yağ bulunan kızartma tavasına ince bir pide hamuru şeklinde yayılır. Üzerine mısır unu ve yumurtayla hazırlanan bulamaç gezdirilerek dökülür. Altı ve üstü kızardıktan sonra tava kapağı ya da “kıylı” denilen bakır tepsi içine konarak sofraya getirilir.




tomara


Pazı ve Taze Soğan Kayganası:
 Pazı yaprakları haşlanır ve comara kayganasında olduğu gibi hazırlanır ve dönme tavasında kızartılır. Taze soğan kayganası ise şöyle yapılır: Önce taze yapraklı soğanlar doğranır. Haşlanmadan hazırlanan kaygana hamuru kızartma tavasına yayılır. Üzerine yumurta ve mısır unuyla hazırlanan bulamaç dökülür. Kızartılır ve sıcak olarak tavanın kapağında sofraya getirilir.

Karbar Yaprağı Kayganası: Karbar ağacı, Trabzon yöresinde, ormanlarda yetişen 1-2 m. Boyundaki bir yabani ağaçtır. Dallarında ve gövdesinde çok geniş bir öz olduğu için düdük ve patlangoç denilen oyuncakların yapımında kullanılırdı. Kayısı- şeftali yaprakları büyüklüğünde olan yumuşak yaprakları ilkbaharda toplanır ve doğranıp suda haşlanarak yukarıda tarif edildiği gibi kaygana yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder