Bu bölümde Hamurişi yaparken
dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağım.
İçerisinde maya bulunan bir hamur yoğuracaksanız.
İçine koyacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor. Yumurta bile
buzdolabından çıkmış olmamalı, Tüm malzemeler ılık olmalı, Süt yada su
konulacaksa mutlaka cezvede ılıyana kadar ısıtılmalı, soda ekleyecekseniz sıcak
suyun içinde şişesiyle birlikte en az 10 dakika bekletilmeli, yoğurduğunuz
hamurda kullanacağınız un çok önemli, bayatlamış un ile yapacağınız poğaçalardan
istediğiniz sonucu kesinlikle alamazsınız. Benim size bu konuda tavsiyem açık un
kullanmayınız. Açık unlar daha çabuk bayatlamaya yol açtığı için poğaçalarınızda
sert olacaktır. Her zaman 1 kiloluk paketlerde satılan paket un kullanınız.
Herhangi bir hamurişinde ortalama 1 kiloya yakın un koydulduğundan, evinizdeki
un devamlı yenilenecek ve taze olacaktır.
- Yaş maya
- Kuru maya
- İnstant maya olmak üzere 3 çeşite ayrılıyor.
YAŞ MAYA; Ev hanımlarının en çok tercih ettiği
maya çeşitlerinin başında geliyor. Yaş mayaları kullanmadan önce bir bardak ılık
su yada sütün içinde eritilmesi ve tamamen eridikten sonra hamura karıştırılması
gerekiyor. Tek tezavantajı bu mayayı aldığınız gün yada ertesi gün kullanmanız
gerekiyor. Eğer kullanılmazsa aktivesi düşer ve istediğiniz sonucu
alamazsınız.
KURU MAYA; Aynı yaş mayada olduğu gibi, 1 su
bardağı ılık su yada süt içinde eritilerek hamur kabınıza ilave edilir. Yalnız
bu mayalar kabuklu oldukları için ılık suyunuzun içinde en az 10 dakika
bekletilmeli, sonra hamur kabınıza ilave edilmelidir. Genelde 100 gramlık
paketlerde satılır. Raf ömrü yaş mayadan daha uzundur. Bu mayanın dezavantajı
yaptığınız tarifte mayanın ölçüsünü ayarlayamayabilirsiniz. Ortalama 1 yada 1,5
yemek kaşığı toz maya hamurişi tarifiniz için yeterli olacaktır. Bu mayayı
kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatmalısınız yoksa 1-2 hafta sonra yine
aktivitesini kaybetmeye başlayacaktır. Paket açılmadığı sürece son kullanma
tarihine kadar saklanabilir.
İNSTANT MAYA; Benim en çok tercih ettiğim maya
çeşididir. Artık bütün marketlerde kabartma tozu satılan reyonlarda
bulabilirsiniz. Bu mayayı suda eritmenize yada bekletmenize gerek yok. Direk
hamur kabınızın için kabartma tozu döker gibi dökmeniz yeterlidir. Tek
kullanımlık olduğu için bayatlama yada aktivetisini kaybetme gibi bir sorunu
yok. En pratik kullanım instant mayadadır.
Bu arada tüm maya çeşitleri aynı sonucu verir.
Yani yaş maya daha yumuşak yapıyor gibi bir söylenti kesinlikle doğru değildir.
Mayayı söylediğim şekilde kullandığınız sürece hepsinden mükemmel sonuçlar elde
edebilirsiniz. Maya ile ilgili tüm bilgileri öğrendiğimize göre şimdi püf
noktalarımıza devam edebiliriz.
Hamurişi tariflerinde genelde bardak ölçüsü pek
verilmez. Çünkü herkesin kullanmış olduğu bardak ölçüsü, yumurtalarının
büyüklüğü ve un markası değişiktir. Ortamın ısısı bile hamurunuza koyacağınız
unun miktarını etkiler.
İlk yaptığınızda muhteşem bir hamur
yoğuramayabilirsiniz. Fakat 2. yoğurmanızda daha tecrübeli olacağınız için un
miktarını daha iyi ayarlarsınız. Elinize yapışmayan hatta çok çok az yapışan bir
hamur idealdir. Hamurunuza şekil vermeden önce hamurunuzun üzerini örtüp en az
15 dakika dinlendirmelisiniz. Bu şekilde hamur kendine geleceği için daha iyi
sonuç almanızı sağlar.
15. dakikanın sonunda hamurunuzdan parçalar
koparıp istediğiniz şekli verip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsinize
aralarda boşluk kalacak şekilde dizin.
Tepsiyi doldurduktan sonra, tepsinizi hava
almayacak bir şekilde büyük bir poşete geçiriniz. Havayla temas eden hamurunuzun
kabarma işlemi çok gecikecektir. Bu şekilde en az 1 saat mayalanması bekleyin. 1
saat sonunda nasıl kabardığını göreceksiniz. Poşeti çıkartıp, poğaçalarınızın
üzerine artık yumurta sarınızı sürebilirsiniz.
Yumurta sarısını mutlaka mayalanma işlemi
bittikten sonra sürün. Önceden sürerseniz Poğaçanız mayalanırken yumurta
sarısını içine çekeceği için yine istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.
Poğaçalarınızı 180 derecede pişirebilirsiniz.
Poğaçalarınızı fırından çıkardıktan sonra üzerine
temiz bir bez 10 dakika dinlendirin. Poğaçanızı artık afiyetle
yiyebilirsiniz:)
Uzun bir yazı oldu farkındayım ama bunları
uyguladığınız sürece mükemmel hamurişleri yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder