Pastane Poğaçası
bazen yağı fazla geliyordu, bazen de sert oluyordu...
En sonunda dün yaptığım deneme çok başarılı oldu...
Her yaptığınız denemeyi mutlaka yazın, bir sonraki sefer daha da ilerlemenizi ve damak zevkinize uygun mükemmel tarifi bulmanıza yardımcı olur bu yöntem...
Benim pastane poğaçam sıvıyağlı... Margarinle de denedim bir gün ama çok yağlı oldu...
Malzemeler
- 5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı ılık su
- 2 adet yumurta (sarıları üstüne, beyazları hamura)
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru maya
1. Hamur malzemelerini (un, süt, sıvıyağ, su, yumurta beyazları, şeker, tuz, kuru maya) yoğurun. Yumuşak kıvamda bir hamur edeceksiniz. Ben bu malzemeleri ekmek makinesine koydum, yoğurma ayarında makine çok güzel yoğurdu.
2. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, elinizde top şekline getirin. Top şeklindeki hamuru tepsiye koyun ve üzerine hafifçe bastırın. Hamurları aralıklı yerleştirin çünkü çok kabaracaklar. Hamurları kabarması için üç saat dinlendirin. Üzerine bir havlu ya da streç folyo koyabilirsiniz.
3. Hamurlar şekildeki gibi kabarınca üzerlerine bastırmadan yumurta sarısı sürün. Sonra da bir çatal ile hafifçe çizerek kare şeklinde bir desen yapabilirsiniz.
4. Önceden 190Cye ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
Öneriler
1. Poğaçanızın içerisine kaşar peynir, beyaz peynir, haşlanmış patates, zeytin, kıyma gibi malzemeler koyabilirsiniz.
2. Poğaçanızın üzerini susam, çörekotu gibi malzemelerle süsleyebilirsiniz.
3. Bu tarife bir sefer 150 gr margarin ekleyin, ve yağlı poğaça deneyin.
4. Bu tarife bir sefer 1 çorba kaşığı mahlep ekleyin ve bazı pastanelerdeki mahlepli poğaçayı elde edin.
5. Bu tarife 3 çorba kaşığı daha şeker ekleyin ve paskalya çöreği elde edin.
6. Kendi damak zevkinize uygun "pastane poğaçanızı" bulmak için yazarak denemeler yapmaya devam edin :)
Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder