Bu Blogda Ara

kimler gelmiş bakalım...

12 Ocak 2013 Cumartesi

ev yapımı pepero:)))


Pepero Day

11 Kasım Kore’de Pepero günü olarak bilinmektedir. Genç çiftlerin çikolataya batırılmış bu çubukları birbirlerine vermeleri yönüyle Sevgililer Gününe oldukça benzemektedir. 11 Kasım dışında özellikle hafta sonraları sokakta rahatlıkla satılan yerlere rastlanabilir ayrıca bir şarkısı bile yazılmıştır.Tatlılığını ise kişi kendi isteğine göre ayarlayabilir.
11 Kasım özel bir gündür Kore'de ama herhangi bir renkle anılmaz sadece özel bir çikolata gereklidir. 
Amerikalılar Gazileri anmak için özel günler, bizler ise Ateşkes yada Anma günleri gibi resmi ya da 
Ramazan ve Kurban gibi dini bayramları kutlarken Kore'liler bunların yanında hiçbir tasaları olmadan yeni günler bulabiliyorlar. 
Pepero Günü bu günlerden biridir. Pepero markalı kurabiyeler - ince, uzun, sert ve gevrek waffle'dan 
yapılan çubuklar yarısına kadar çikolataya batırılır. Pepero çubukları değiştirmeye istekli aile bireyleri, 
kız ve erkek arkadaşlar ve tanıdık kişilerle değiştirilir. Bu gün özellikle çocuklar arasında çok popülerdir. 
Eğer siz bir öğretmenseniz ve bunlardan atıştırmak istemiyorsanız yada katılmaya istekli değilseniz 
öğrencileriniz sıralara vurup sizden Pepero isteyebilirler. 
Peki Pepero tarihi nasıl belirlenmiş? 11 Kasım (11.11) tarihi yazılışı itibariyle Pepero çubuklarına 
benzediği için bu tarihte kutlanıyor. Rivayete göre Busan'da bir ortaokulda başladığı söyleniyor. 
Birbirleriyle Pepero'larını değiştiren öğrenciler "Pepero gibi uzun ve ince ol" dileğinde bulunuyorlarmış. 
Genellikle geleneksel günlerin kutlanmasını istedikleri için üretici firma bunun kutlama olduğu fikrine 
başta sıcak bakmamış. Sadece 11.11 tarihinde Pepero satışlarının arttığını söylemişler. 1994'te başlayan
bu kutlama daha sonra şirketin bu tarihte çıkardığı özel hediyeliklerle yerleşmiş. 
Orijinal bir gün Pepero Günü. Eğer bu tarihte orada olursanız ve biri size Pepero çubuklarından uzatırsa
onlara gülümseyin ve "Pepero gibi uzun ve ince ol" deyin.
Peperoda kullanılan gevrek çubuklar normalde hazır olarak satılmaktadır ama bulunamaması durumu için çubukları yapmak için gerekli tarif de verilmiştir.




Ev Yapımı Pepero Tarifi



Batırılan Çubukların Yapımı

1 bardak su ( hamurun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.)
1 Tatlı kaşığı kuru maya
1 Tutam toz şeker
3 Su bardağı un ( pirinç unu da olabilir)
1 Çay kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı zeytin yağı.

çikolata için;

Beyaz ya da siyah çikolata
Dövülmüş fındık
Süsler

Yapılışı


¼ çay bardağı ılık suya mayayı ekleyin ve bir tutam şekeri de ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın. 5 ila 7 dakika kadar bu şekilde bekletin. Maya kullanılır kıvama geldiğinde suyun üzerinde kabarcıklar olacaktır.

Diğer yandan bir kabın içerisinde tuz ve unu karıştırın. Daha sonra mayayı, zeytinyağını ve suyu da ekleyerek yaklaşık on dakika kadar yumuşak hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.

Zeytinyağı ile yağlanmış temiz bir karıştırma kabına hamuru yerleştirin. Tüm zeytinyağını çekene kadar hamuru kapta yoğurun. Üzerini örtün ve sıcak bir ortamda yaklaşık 30 dakika kadar bekletin.

Fırını önceden 210 dereceye ayarlayacak ısıtın.Hafifçe unlanmış bir tahta üzerine hamuru yuvarlayarak sekiz eşit parçaya bölün. İsteğe göre daha küçük parçalara da ayırabilirsiniz. Ayırdığınız parçaları tek tek çubuk şekline getirin ve bu arada kurumamaları için üzerlerine ıslak havlu ya da bez örtün.

Hamur parçaları bu şekliyle size küçük gelebilir fakat piştiklerinde kabaracaklardır. Ayrıca daha düzgün olmalarını istiyorsanız bıçak yardımı ile hepsini eşit boylarda yapabilirsiniz. Daha sonra yaptığınız hamurları tepsiye yerleştirerek önceden ısıtmış olduğunuz fırında 15 ile 20 dakika arasında esmerleşene kadar pişirin. Piştikten sonra fırının Uzun bir bardağın ya da kabın içerisine hazırladığınız çikolatayı dökün. (Plastik yerine metal ürünler kullanmanız daha faydalı olacaktır.) Önceden hazırladığınız çubukları çikolatanın üzerine batırın ve fazlalıkları dökmek için çubukları sallayın. Çubukta açık kalan yerler olursa çatal yardımıyla kapatın. 
kapağını açarak soğumasını bekleyin.

Çubukların çikolataya batırılma işlemi bittiğinde istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Fındığa, Hindistan cevizine batırabilir ya da hazır süsleri kullanabilirsiniz. Fakat bunu çikolata soğumadan yapmalısınız çünkü soğursa süsler yapışmayacaktır.

Süsleme işleminin bitmesinin ardından pepperoları kuru bir kağıda alın ve yaklaşık 20 dakika kadar kurumalarını bekleyin. Kuruduktan sonra buzdolabında bekleterek afiyetle yiyebilirsiniz.


2 yorum:

  1. Ya nesil hic yorum olmaz. Tarif cooksel ya. Coook tşks

    YanıtlaSil