Strudel Avusturya kökenli bir tatlıdır. Bu nedenle "şutrudel" diye okunur. Tatlının en önemli özelliğini oluşturan yufkadır. 18. yüzyılda Habsburg İmparatorluğu zamanında popüler olmuştur. En eski strudel reçetesi 1696 yılında yazılmış el yazması bir reçetedir ve Viyana halk kütüpanesinde bulunmaktadır. Strudel Almanca kökenli bir kelimedir ve "girdap" anlamına gelmektedir. "Aşk Tatlısı " olduğu söylenen strudelin adının usta bir aşçının sevgilisine yazdığı mektubu hamurun içine koymasından gelmektedir. Strudelin elmalı ve quark peynirli olmak üzere iki ayrı lezzeti bulunuyor. Apfelstrudel ve topfenstrudel...Strudelin olmazsa olmazı tereyağ ve baklava yufkası...
Ağızda dağılan hafif çıtır bir hamur, elmaya eşlik eden nefis tarçın kokusu ve cevizin tadı da eklenince ağızınızda gerçekten Kral Franz Joseph’in dediği gibi gerçekten bir kez yediniz mi vazgeçemeyeceğiniz bir tad oluşuyor.
Hiç aklınıza gelir miydi, Strudel hamurunun tarihinin taaa Arabistan’a dayandığı? Un ve suyla yufka açma sanatı Arap ülkelerinden, Mısır’a, Suriye, Filistin ve Anadolu’ya yayılmış. Türkler’ in Macaristan’ı işgali ve ardından da Viyana’yı kuşatması ile Orta Avrupa’ya gelmiştir. O dönemde önceleri orduya dayanıklı gıda sağlamak için sıklıkla hamur işleri üretilmiş, sonraları bu iş iyice yaygınlaşarak soyluların mutfaklarına kadar girmiştir. Strudel hamuru zamanla iyice incelmiş, değişikliklere uğramış ve özellikle Avusturya Mutfağı’nın vazgeçilmez bir tatlı hamuru olmuştur. Bu hamurla, elmalı, vişneli, kayısılı ve kaymaklı börekler yapmışlardır. Ama en çok arananı elmalı olanıdır. Elmalı strudelin ilk yazılı kaydı ise 1600 lü yıllara dayanır.
Bu tatlının en önemli özelliği hamurunun çok çok ince olmasıdır. Aynen bizim baklava ustalarımızın yufkalarıyla öğündüğü gibi Avusturya’lı usta pasta şefleri de Strudel hamurlarının inceliğiyle övünürler. Çünkü bu hamurları 1 metre kadar geniş bir tezgah üzerinde incecik ve tek parça olarak açarlar içini doldurup sararlar ve sonra tepsi boyunda keserler. Bu işlem gerçekten büyük ustalık isteyen bir şeydir. Bu kadar büyük bir hamuru yırtılmadan çevirebilmek için altına önce bir çarşaf yayıyorlar ve hamuru bunun yardımıyla çeviriyorlarmış.
Bugün sizinle beraber evde elmalı Strudel yapıyoruz. Tabii bizim de yufkamız şeffaf denecek kadar ince olacak ama hazır baklavalık yufka olacak:).
1 çay bardağı şeker
kırılmış ceviz
tarçın
hazır baklavalık yufka
3 yemek kaşığı tereyağ
pudra şekeri
yapılışı
ilk başka elma marmaleti yapılır. bu da elmalar soyulup rendelendikten sonra şeker ile pişirilir. ardından pişince ceviz ve tarçın ilave edilir.yufka teker teker alınıp her biri eritilen yağla yağlanır hazır baklavalık yufka dikdörtgen olduğu için yağlanan yufka alttan üste gelecek şelilde katlanarak uzun dikdörtgen şekil verilir.sonra tekrar yağlanığ yine katlanır.ortasına marmelattan koyulup en kenardan bir sola bir sağa üçgen şekil döndürülerek muska şekli verilir.bütün yufkalar aynı şekilde yapılıp 150 derecede pişirilir.pişince üzerine pudra şekeri serpilir.
şimdiden afiyet olsun
bon appetit : )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder