Bu Blogda Ara

kimler gelmiş bakalım...

17 Ocak 2013 Perşembe

pratik bilgiler...









Yemek Tuzluysa...
Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin. 

Sutunuz Kaymak Tutarsa...
Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz. 

Sutun Tasmasini Onlemek...
Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz. 

Sogan Sarimsak Kokusu... 
Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun. 

Kek Kalibi ...
Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz. 

Etleri Yumusatmak...
Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser. 

Yumurta Kirarken ...
Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin. 

Tasan Yemekler...
Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir. 

Firinda...
pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin. Tavugunuz yumusacik kalacaktir. 

Garnitür...
olarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli. 

Patates...
kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Böylece daha az ya çekeceklerdir 

Karnabahar, lahana, sogan...
gibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir. 

Yesil Renkli Sebzelerin...
rengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir. 

Makarnanin...
haslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc v.b.sebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz. 

Pilav...
suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin. 

Bayatlamis ekmeklerinizi ...
dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin. Yüksek isida firinda pisirin. 

Yumurta..
haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir. 

Yemek kokularindan...
kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin. Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz. 

Pastalarin...
üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin. 

Kek yaparken... 
karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin. 

Domatesleriniz... 
tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin. 

Sarimsagin kabuklarini...
daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin. 

Yogurdun suyu..
birkac gün icinde kendiliginden ayrilir.Icindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz. 

Patatesleri kizartmadan ...
önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Daha az yag cekerler. 

Sebze pisirirken... 
yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir. Yemeginiz daha lezzetli olacaktir. 

Sebzeler haslanarak ...
kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir. 

Sogan kavururken... 
pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz 

Patatesin pisirme... 
suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur. 

Havuç...
daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder. 

Karnibahar haslarken... 
içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz. 

Bütün sebzelere...
biraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir. Tuzu, en son anda ilave edin. 

Sebzelerimiz... 
kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin. Ilk tazeliklerine kavusurlar. 

Maydanoz ve dereotunu... 
bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz. 

Sos hazirlarken... 
un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz. 

Meyve salatasi ...
yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin. Enfes olacaktir. 

Karamel... 
bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker. 


pirinç pilavi...

suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur. 

Kesik limonu... 
saklamak icin üzerine tuz serpin . 

Zeytini... 
bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadi olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz. 

Kati Yumurta... 
elde etmek icin 15 dakika kaynatin. Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur. 

Kus üzümlerini... 
ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser. 

Lahananin...
piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir. Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir. Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir. 








r

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder