Bu Blogda Ara

kimler gelmiş bakalım...

20 Kasım 2012 Salı

ekmek çeşitleri


Ekmek dünyasıDünyada bulunan fırın tezgahı sayısı kadar farklı sayıda ekmek lezzeti, gelenek sayısı kadar farklı beceri, dünyadaki değişik manzaralar kadar farklı renk ve biçimde ekmek vardır.
Ancak bütün dünyada ekmek, paylaşmanın ve toprağın verimliliğinin bir sembolüdür ve onsuz yaşayamayacağımız bir besindir. Kuzeyden güneye, doğudan batıya ekmek üretmenin ve ekmeğin tadını çıkarmanın milyonlarda biçimi vardır.
Yaptığımız bu dünya ekmek turunu gerçekleştirebilmek için ekmeği altı ana gruba ayıracağız: Kıtır ekmekler, yassı ekmekler, esmer ekmekler, beyaz somun ekmekler, buharda pişen ekmekler, kızarmış ekmekler ve tatlı ekmekler.
Şimdi de bazen gözden kaçan lezzetler ve dokular hakkında birşeyler öğrenelim.

Kıtır ekmekler  Orijinal olarak kıtır ekmekler Akdeniz havzasının tipik besinidir.
Bu tip ekmek, temel olarak Fransa, İspanya ve Portekiz’de bulunur. Rustik bir kıtır ekmek, genellikle yuvarlaktır, belirli bir yoğunluğu olan altın renkli kıtır bir dışı ve yumuşak bir içi vardır ve pişerken buğdaysı aromalar üretir. İster Fransa’daki baget, boulot ya da köy ekmeği olsun, ister İtalya’daki ciabatta olsun, bu güzel ekmekler her zaman zevk ve gelenek hisleri uyandırırlar.

Yüzyıllar boyunca dünyanın değişik tarafında başlayıp biten göç akımları, ekmeklerin ve yeme alışkanlıklarının zaman içinde her tarafa yayılmasına sebep olmuştur.
Sömürge çağı içinde, Avrupa kültürüne ait alışkanlık, etkisinin halen hissedilir olduğu çok uzak ülkelere ihraç edilmiştir. Örnek olarak, Fas, Cezayir ve Tunus’ta Fransız bageti çok sevilmektedir. Aynı biçimde Şili, Meksika ya da Brezilya gibi Güney Amerika ülkeleri büyük ölçüde kıtır ekmek tüketicileridir.
Doğu Avrupa ülkeleri ve Balkan ülkeleri ki buralar da kültürler hem batı hem de doğu malzemelerini birleştirmişlerdir, ince kabuklu ve yoğun içli ekmekler yerler ve bu ekmekler halen geleneksel yöntemlerin kullanımı ile üretilir. Bugün bu ekmek, en çok Yunanistan, eski Yugoslavya ve Türkiye’de tüketilmektedir. Çok fazla zeytinyağı içermekte olan beslenme biçimleri, tabağınızı bir parça ekmekle sıyırmanız gerektiği anlamına gelir ! Reddedilemeyecek biçimde “Girit” beslenmesi olarak adlandırılan bu sistem işe yaramaktadır: Bazı Akdeniz milletlerinin ömürleri sıradışı olacak ölçüde uzundur !

Yassı Ekmek Çeşitleri Bunlar çeşitli Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin beslenme biçimlerinde yer alan tahıl yiyecekleridir.
Bu ekmeğin hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılan yöntem çöl insanlarının göçmen yaşam biçimleri ile mükemmel bir uyum göstermektedir. Hamurun çok az yoğurulması yeterlidir ve çok sıcak bir fırında pişirilmesi sadece bir dakika sürer. Bunun da ötesinde bazı köylerde, geleneksel küçük ekmeklerin yapımında kullanılan kil fırınlardan halen yararlanılmaktadır.

Bu gün çok çeşitli yassı ekmek çeşitleri bulunabilmektedir: Lavaş, aş, barbari, pide bunlardan bazılarıdır. Bunlar ya boş olarak yenir ya da şifalı bitkiler, baharatlar ya da zeytinyağı ile lezzetlendirilir.
Batıda da son derece popülerdir. Ayrıca, sandviç yapımı için uluslararası düzeyde de artan bir popülariteye sahiptir.

Esmer ekmekler Doğunun bazı iklimleri ve coğrafi yapılarının sertliğine uygun olarak bir esmer ekmek bulunmaktadır ve bu ekmek, açık renkli hafif ekmeklerin tersine vücuda enerji sağlamak üzere düşünülmüştür ve tüketilme amacı zevk değildir. 
Bu ekmekler, tam buğday ya da arpa 
buğday unu kullanılarak üretilirler. 
Sahip olduğu koyu rengi bu unlar kısmen açıklamaktadır. Bu hamur, çok yapışkan olduğu için (maya, sirke) gibi doğal asit dengeleyiciler eklenir ve ekmeğe asitli tadı da bunlar verir.
Almanya’da bulunan Pumpernickel, vollkornbrot ve leinsamerbrot şu anda bir rönesans değişimi yaşıyorlar ve mükemmel bir kahvaltı besini sağlıyorlar. Yavaş salınımlı şeker içeriklerinin yüksekliğine bağlı olarak gün içindeki enerji düşüşlerini engelliyor.


Beyaz somun ekmekler Anglosakson ülkeleri ünlü beyaz somon ekmeğini çok severler. 
Bu ekmek, fırıncılar tarafından günlük olarak üretilir ve Anglosakson beyaz somon ekmeği, süt, terayağ ve buğday unu gibi malzemeler içerir.
Küçük ekmekler de onlara hoş bir aroma kazandıran susam tohumları ile süslenerek yine bir beyaz somon ekmek çeşidini oluşturur.
Britanya İmparatorluğu, kültürünü ve mutfak geleneklerini dünyanın her tarafına ihraç etmiştir. Beyaz somon ekmek, bugün halen Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Malezya’da en yüksek oranda tüketilen ekmektir. Anglo Afrika ülkelerinin insanları da tatlı beyaz ekmek yemekten zevk alırlar.
Japonlar ülkelerinde büyüyen bir Avrupa ekmeği zevki olmasına rağmen, beyaz somon ekmeğin % 60 ını kızartmak için kullanırlar.



Buharda pişen ekmekler Yabancı ürünlere olan ilgileri ile Çin halkı, özellikle büyük ve küçük şehirlerde yaşayan Çinliler Fransız tarzı ekmek yemekten hoşlanırlar. Ancak, buharda pişmiş ekmek ya da Mantou halen onların geleneksel ekmeğidir.
Buharda pişirilmeden önce, iki saat boyunca fermante edilen hamurun kullanılması ile yapılan bu ekmek, farklı bir rengi olmaksızın hafif ve gevrektir. Mantou, restoranlarda çay evlerinde ve Çin deki ana cadde bayilerinde satışa sunulur. İster tuzlu, ister tatlı olsun et ya da kıtır sebzelerle doldurulmuş olan bu ekmek, son derece lezzetlidir !

Kızarmış ekmekler Kelimenin daha geleneksel anlamı ile ekmektense krepe daha yakın olan bu ekmek çeşidi, yağda kızartılan tahıl bazlı cıvık bir hamurdan yapılır. Hindistan’da yenen cinsine çaparti ve Meksika da yenen cinsine ünlü tortilla denir ve bu ince krep çok sıcak bir tavada pişirilen buğday ya da mısır unundan yapılır.
Tatlı ekmekler Tatlı ekmekler, bütün aile tarafından zevk alınan mutlu zamanların paylaşılmasında ve aç gözlülüğün kutlanmasında kullanılır. Bu ekmekler, kalın, yumuşak, sütlü, kıtır ve kokuludur. Kuruvasan, brioches, cramiques, panettones tatlı ekmekler ve diğer kekler gibi tad alma duyularını harekete geçiren çok fazla çeşit ekmek bulunmaktadır. Beş kıtanın tümünde kek tipi ekmeklerin kilit içerikleri tereyağ, şeker, yumurta, süt ve buğday unudur.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder