Sarı renkteki
mısır, patlayınca neden beyaz olur?
Hiç merak ettiniz mi, sinema keyfimizi tamamlayan mısır,patlayınca neden beyaz olur?
Keyiflerimizden birisi de,sinemaya gittiğimizde ya da evde oturup film seyrederken patlamış mısır yemektir.Hatta bu,öylesine sinemayla özdeşleşmiştir ki,başlı başına bir patlamış mısır kültürü olduğunu dahi söyleyebiliriz.Peki,sinema keyfimizi tamamlayan mısır,patlayınca neden beyaz olur?
Mısır,içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın bir sonucu olarak patlar.Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında,içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç ortaya çıkartır ve basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatır.Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadır.
Rengi de nişasta içeriğinden dolayı beyaz olur.Mısırın içinde bulunan jelatin yapıdaki nişasta tanecikleri,nemden doalyı oluşan basınç nedeniyle patlamaz.Bunun yerine,genleşerek jel benzeri kabarcıklar haline gelirler.Daha sonra bu kabarcıklar birleşerek katılaşır ve sonuçta da şekilsiz beyaz patlaklar meydana gelir.Bize de en sevdiğimiz filmi izlerken,büyük bir keyifle bu patlamış mısırları yemek kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder