Kore Mutfağı kendine özgü, zengin bir mutfaktır ve Kore halkı geleneksel yeme alışkanlıklarını korumuştur.
Koreliler genellikle üç öğün yemek yerler. Kırsal kesimde halk sabah kahvaltısında pirinç, çorba ve kızartma yer. Bugünkü Kore'de şehir yaşamında kahvaltıda süt ve ekmek yenir. Korelilerin öğle yemekleri çok hafiftir. Bu öğünde genellikle pirinç makarnası veya kızarmış pirinç yerler. Akşam yemeğinde ise. çorba, pirinç, et ve balık kızartmaları yenir. Koreliler bir öğünde pek çok çeşit yemek yerler. Çorba ve pirincin yanında çeşitli yan ve ana yemek yer alır. Aynca bu yemeklere özel bir de masa düzeni vardır. Eskiden erkeklere yemek servisi yapılırken yemekler küçük masalara konuldu. Her erkeğin kendine özgü yemekleri vardı ve onlara bu özel yemekler tek tek hazırlanırdı. Şimdi de yine masaya yemekler Batı'da olduğu gibi sırayla tek tek getirilmeyip, hepsi birlikte masanın üzerine konur. Yemek yiyenin önünde, çorbası, yanında da kendi sevdiği diğer yiyecekler yer alır. Bu yiyecekler, acı turşu, balık, kırmızı sebze, yeşil sebze ve soya sosudur. Tabii yanında da temel yemekler bulunur. Temel yemek genelde dumanı tüten bir yahni ya da Prugoki gibi çok ince kesilmiş et kavurmalarıdır.
Kore Mutfağı önceleri büyük ölçöde sebzeye dayanırdı. Şimdi ise et ve sebze hemen eşit ölçüde kulanılmaktadır.
Kore yemeklerınde sarımsak, zencefil, soya sosu, kızarmış kımızı biber, susam
ve susam yağı çok kullanılır. Kore yemekleri genellikle ızgara, haşlama,
buğulama, kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilir. Ama en sık kullanılan
yöntem tavada kızartma ve kavurmadır.
Kore'nin güneyinde yemekler daha tuzlu, daha acı ve baharatlıdır. Pişirme yöntemleri de daha farklıdır.
Korelilerin milli yemekleri "Kim chi" denilen baharatlı bir turşudur. Bu turşu karda ve donda insanı tok tutan ve ısıtan bir besin maddesidir. Bu baharatlı turşu hemen her yemeğin yanında olur.
Gimchi
|
Sebze turşuları genelde tüm yıl boyunca Kore yemeklerinin yanındadır. En yaygın olanı Kim chi, beyaz lahana yapraklan ile yapılan bir turşudur. Beyaz lahana sonbahar sonunda toplanır ve kış için hazırlanır. Genelde cam veya seramik bir kaba lahana yapraklan üst üste sıralanarak yerleştirilir. Yaprakların arasına tuz, aroma verecek baharat ve bitki kökleri konur. Bunlar, kıyılmış sebzeler, kırmızı acı biber, sarmısak ve bazen de tuzlu karidestir. Daha sonra mayalanınca turşu taşmasın diye sebzelerin üzerine küçük bir naylon örtü örtülüp bir
kapakla kapatılır Kapağın üzerine, sebzeleri bastırması ve suyun üste çıkmasını sağlamak için ağırlık yapacak bir taş konur ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Koreliler hazırladıkları turşulan kışın donmasın diye toprağa gömerler. Hazır olduğu zaman, aynı anda ekşi ve acı olan bu turşu hem mineral hem de "C" vitamini açısından çok zengindir ve kışın taze sebzenin yerini tutar.
mochi |
Kore tatlıları genellikle pirinçle yapılan
hafif tatlılardır.
Ayrıca siyah ve sarı susamdan yapılan
kurabiyeleri de kendilerine özgüdür.
Gingseng çayı |
Korelilerin en önemli sıcak içecekleri "Gingseng çayı"dır. Kaynamış suya gingseng tozu, bal, çam fıstığı ve kuru hurma katılarak hazırlanır.
Kore Mutfağı komşuları olan Japonya ve Çin'den aldığı yemekleri, aslına uygun olarak hazırlamıştır. Bu nedenle kendi öz mutfağı herhangi bir değişikliğe uğramamış, geleneksel yapısını korumuştur.
KİMBAB |
Tapset "Sebzeli Makarna"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder