Meksika Mutfağı
Meksika mutfağı, geleneksel Aztek mutfağının ve İspanyol yemeklerinin karakterini taşır.
Çeşitli biberler, çeşitli kaktüsler, mısır, fasulye, dana eti, domuz, tavuk ve balık etleri ile papaya, avokado ve vanilya gibi egzotik meyveler bu mutfakta ağırlıklı olarak kullanılan malzemeler arasındadır.
Meksika mutfağında en önemli tahılın mısır, sonra da pirinç olduğu söylenebilir.
Yemekler genellikle ızgaralarda ve ateşte pişirilir. Ayrıca lezzetli olduğu kadar bol baharatlıdır da. Ekmek ve hamur işlerinde en çok mısır ve pirinç unu kullanılır. Yemeklerin tümünde ise bitkisel yağlar kullanılır. Meksika mutfağında margarin yer almaz.
Lezzeti damaklarda kalan bu mutfağın başlıca yemekleri olarak
Frijoles, Guacamole, Salsa, Burrito, Fajita, Nacho, Quesadilla, Tortilla ve Taco’yu sayabiliriz...
Tortilla: Lavaşı andıran ince ve yayvan bir ekmek türüdür. Mısır ve buğday unlarından yapılır. Meksika mutfağında tavuk ve etin en yakın arkadaşıdır!
Frijole: Çeşitli fasulye taneleri ile yapılan bir çeşit aperatiftir.
Guacamole: Dövülmüş avokadoya eklenen domates püresi ve tuz ile elde edilen bir aperatiftir. Bu mutfağın en meşhur soslarından olan Guacamole, birçok yemeğin yanında servis edilebilir…
Salsa: Domates rendesi, sarımsak, biber, soğan ve kişniş kullanılarak yapılan çok yaygın bir Meksika sosudur.
Burrito: Un Tortilla’lasından yapılan bir çeşit dürümdür. Burrito’nun içine yalnızca et, fasulye ve pirinç doldurulur.
Fajita: Tortilla yatağında servis edilen, ateşte pişmiş dana eti ve çeşitli Meksika sebzelerinden yapılan bir yemektir.
Nacho: Küçük parçalar halinde kesilen Mısır tortilla’sının peynir ile kaplanıp kızartılması ile elde edilen bir atıştırmalıktır.
Quesadilla: Mısır tortilla’sına sarılmış peynir parçalarının pişirilmesi ile elde edilen bir yemek türüdür.
Taco: Mısır ya da un tortilla’sının üzerine eklenmiş dana eti, Meksika fasulyeleri, çeşitli sebze ve baharatlarla hazırlanan bir yemek türüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder